Haber

Soyundan İnegöl’den Turgut Alp’e Vefa

Ertuğrul Gazi ile İnegöl fatihi Osman Gazi’nin yoldaşı Turgut Alp’in türbesi, Bursa Valiliği ve İnegöl Belediyesi işbirliğiyle restore edildi. Bölgede yapılan onarım ve düzenlemelerle 700 yıllık tarih yeniden gün yüzüne çıktı.

İstanbul’u Bizans’ın elinden alıp Türk yurdu yapan İnegöl’ün Fatihi olarak bilinen Turgut Alp’in 700 yıllık türbesi restore edilerek diriltildi. Osmanlı Devleti ve tarihi maliyetleri ile adeta geçmişi günümüze taşımaktadır. Bursa Valiliği’nin desteği ve İnegöl Belediyesi’nin gerçekleştirdiği restorasyon çalışması ve türbe çevresindeki alanların düzenlenmesi ile bölge hem turizm alanına kavuştu hem de burada tarih canlandı. Türbenin açılışında ecdad adına dualar edildi ve Kur’an-ı Kerim okundu. Davetlilere etli pilav ikram edildi. Restorasyonun ardından türbe ilk günden ziyaretçi akınına uğradı. Turgut Alp’in torunları dualar okudu, atalarını yad etti.

700 Yıllık Mezarın Bulunduğu Mezar Onarımlarla Yükseltildi

Osmanlı’nın devlet olma çabalarıyla bu anlamda değerli bir isim olan Ertuğrul Gazi ve Osman Gazi’nin yoldaşı Turgut Alp’in kendi adını da taşıyan Turgutalpköy Mahallesi’ndeki türbesinde 2021 yılında başlayan onarım çalışmaları, tamamlandı. Alan içerisinde; Türbe ve şadırvan restore edilmiş, mevcut tuvaletler yenilenmiş, yanlarına kadın ve erkek mescitleri eklenmiştir. Yaklaşık 3.000 metrekare alana sahip meydanda; Anıt alanı ve kafeterya aydınlatılarak aynı zamanda bir sosyal alan oluşturulmuştur. Bölgeden türbeye giden yol 16 Türk Devleti’nin bayrakları ile süslendi ve Türk Devletleri Geçidi oluşturuldu. Tüm bu çalışmalarla bölge tarih turizmi açısından değerli bir merkez kazanmıştır. İnegöl halkı da mirasın korunmasından ve yaklaşık 700 yıl önce öldüğü tahmin edilen İnegöl fatihinin mezarının restore edilerek bir vefa örneği olarak gösterilmesinden memnun olduklarını dile getirdi.

BİNLERCE VATANDAŞI SEL TUTUYOR

Restore edilen Turgut Alp’in türbesi ve çevresindeki sosyal donatı alanlarının açılışı bugün coşkulu bir törenle gerçekleştirildi. İnegöl ve Bursa protokolü ile törene binlerce vatandaş katıldı. At gösterileri, klasik okçuluk, Türkiye’nin ilk sivil askeri bandosu olan Tarihi İnegöl Mehteri gösterisi, Prof. , büyük coşkuya sahne oldu.

“TURGUT ALP’İN ZEMİNLERİ OLARAK ONLARA LAYIK OLMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Restore edilen Turgut Alp Türbesi’nin açılış töreninde konuşan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Turgut Alp’in defnedildiği arazi üzerindeki Turgutalp köyünde olduklarını hatırlattı. Tarihe saygı duruşunda bulunmak ve geçmişimizi yad etmek adına tadilat, mezar onarımı ve meydan düzenlemesi yaptıklarını hatırlatan Lider Taban, “İnegöl’ün fatihi Turgut Alp’tir. Bundan dolayı bu coğrafya Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna da tanıklık etmiştir. Özellikle beylikten devlete geçiş aşamasında ilk kale fetihleri ​​bu topraklarda yapılmıştır. Bugün hem Turgut Alp’i anıyoruz hem de restore edilen türbenin açılışını yapıyoruz. Hem İnegöl Belediyesi’nin hem de Valiliğimizin katkılarıyla yaklaşık 11 dönümlük bir alan üzerine konumlanan mozoleyi yepyeni haliyle restore ettik. Turgut Alp’in torunları olarak onlara layık olmak, bugün geçmişten daha iyi hissederek geleceğe daha iyi yön verebilmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”

Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, “Turgut Alp’in kabrinin bulunduğu İnegöl’deyiz. İnegöl Belediyemiz burayı canlandırdı. Turgut Alp, hem Ertuğrul Gazi’nin hem de Osman Gazi’nin silah arkadaşlarından biridir. Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda büyük hizmetleri olmuştur. Bursa’nın fethinde de bulunmuştur. İnegöl’ü bizzat fethetti ve Osman Gazi İnegöl’ün idaresini ona verdi. Bu büyük komutanların mezarları gün ışığına çıkarılmalı, gençlerimiz onları bilmeli” dedi.

Bursa Valisi Yakup Canbolat, İnegöl ve Bursa’nın binlerce yıllık tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, “Bursa bu yönüyle Anadolu coğrafyasının belki de en önemli antik kentlerinden biridir. Bu coğrafya öyle bir medeniyetin doğuşuna vesile olmuştur ki, o medeniyetin kodları imar ve dirilişten ibarettir. Bugün İnegöl Belediyemizin yaptığı gibi restore edilen yapılar kültürümüzün en önemli belgeleridir. Bu eserlerin yaşatılması da kentin kimliğinin oluşturulmasında büyük önem taşımaktadır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haberkurtun.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu